Find us on Google+
Bucharest-guide RSS RSS English
logo bucharest-guide.ro

 

Reteaua de Websites WebluckAcasa   Informatii Utile   Nerecomandabil   TRAVELEX EXCHANGE SRL
Tzeapa mare! Primul curs de schimb afisat mare este (zic ei) pentru cecuri. Mai la coada afisului este un curs pe care-l observi abia dupa ce ti-au luat banii si care, evident, este cu 10-20% mai mic.


***
La casa de schimb valutar poti pierde aproape 10% din suma intr-o clipa de neatentie. Legislatia lasa portite de scapare intreprinzatorilor, care profita de neatentia cetatenilor.

Ai 100 de euro si vrei sa-i schimbi. Cauti, ca tot omul, un curs de schimb mai bun. Gasesti unul mai mare decat ce ofera piata. Te bucuri, intri si schimbi banii. Cand iei leii, vezi ca sunt mai putini decat te asteptai. Situatia se lamureste repede. Tu ai luat in considerare cursul pentru "cecuri de calatorie", nu cel pentru cash.

Asa se intampla la casele de schimb valutar ale Travelex, care practica acest sistem. Daca vrei sa anulezi tranzactia, ti se spune ca nu se mai poate, deoarece s-au facut deja documentele si nu pot fi anulate. Pierderea este de aproape 10% din suma schimbata.

Cititorii pacaliti prin acest sistem ne-au cerut sa scriem din nou despre aceasta teapa, ca sa nu mai pice si altii in plasa abil intinsa de catre intreprinzatori.

MANIPULARE. Cele mai multe case de schimb valutar afiseaza cursurile de cumparare si de vanzare, in aceasta ordine. Asa se face ca omul s-a obisnuit sa le citeasca in acest mod. Travelex insa practica urmatoarea afisare: cumparare cecuri, vanzare bancnote, cumparare bancnote, ceea ce il va face pe client sa confunde cursurile.

"Tranzactiile ce le efectueaza aceasta firma se bazeaza numai si numai pe neatentia bucurestenilor... ce om normal s-ar duce sa schimbe un dolar cu 25.000 in loc de 28.000", ne scrie un cititor pacalit.

PASIVITATE. Lipsa de reactie a autoritatilor ii face pe cetateni sa creada intr-o complicitate a acestora la mecanismul pus la punct de casa de schimb valutar. "BNR doar autorizeaza casele de schimb valutar. Cei care au fost pagubiti printr-o astfel de tranzactie se pot adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului", ne spune Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

Asa cum BNR prin Norma privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar spune la articolul 14 ca nu pot fi infiintate puncte de schimb valutar amplasate in garaje, chioscuri, alte constructii similare, in locuri izolate, la etajele sau subsolurile cladirilor cu destinatie de locuinta, la fel de bine ar putea interzice si afisarea cursurilor pentru cash alaturi de cele pentru cecuri de

calatorie.

In 2003, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a emis ordinul numarul 12 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar. Acestea reglementau afisarea comisionului, fiind stipulate conditii precise precum marimea caracterelor si distanta dintre caractere.

La fel de bine, ANPC ar putea sa interzica afisarea cursurilor pentru cash alaturi de cele de calatorie.

REACTIE

Pozitia Autoritatii este uimitoare.

"Societatii Travelex nu i se poate imputa faptul ca anumiti consumatori, tentati de aparenta unor raporturi euro/leu sau dolar/leu atragatoare, nu citesc cu atentie panourile respective care au indicate valori diferite pentru cecuri de calatorie si bancnote la vanzare si cumparare", ne spune Stelica Nicula, director al Directiei de supraveghere si control al pietei produselor si serviciilor.

Socul sinceritatii continua. "Este adevarat ca societatea respectiva a fost in atentia noastra in anii anteriori din cauza nerespectarii, la vremea respectiva, a legislatiei in domeniu, insa, in urma aplicarii de sanctiuni si consilierii realizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, si-a corectat toate deficientele", ne spune Nicula.

"Din punct de vedere al respectarii legislatiei privind protectia consumatorilor (OG 21/92, privind protectia consumatorilor si Ordinul 12/2003, privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar), societatea Travelex respecta legile in vigoare", ne linisteste Nicula.
>>
***


Jurnalul National, Adrian Mihai, 13 apr 2005

TRAVELEX EXCHANGE SRL (Nerecomandabil)
Bucharest-Guide.ro
 
Comentarii
miruna
Solutia cand am patit-o a fost urmatoarea: am stat in fata si am gonit toti clientii pana mi-au dat banii inapoi. E adevarat ca era o suma mica ... dar merita incercat, macar ca le stricam o zi de castig!
carmen
am patit-o pe pielea mea, iar in momentu in care am primit banii am ramas masca, iar cea de le ghiseu se uita la mine cu o fata..ceva de genu..inca una pe ziua de astazi..creste salariul,creste........sunt total neprofesionisti si tepari
florin
ar fi fost bine sa fie singurii tzepari! dar deja e o moda care o intalnesti la majoritatea caselor de schimb
Adauga comentariu

TRAVELEX EXCHANGE SRL

 
TRAVELEX EXCHANGE SRL
Sos. Stefan cel Mare Nr. 48, Bloc 35, Parter
COD Fiscal 15868368
Rating 0
Harta Bucuresti

DIN ACEEASI CATEGORIE
Top-cars4rent
Total neseriosi. Deseori angajatii lor indruma potentialii clienti cat...
 
STIRI SI EVENIMENTE
Nu este usor sa fii mireasa in Bucuresti
O femeie știe cât este de dificilă pregătirea propriei nunți...
CAMERA LUCIDA - O privire asupra Marelui Razboi prin bijuteria contemporana
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va găzdui, î...
5 sfaturi de urmat inainte sa vinzi un imobil
Expertii de la agentii imobiliare de top au realizat anul acesta o ser...
Abonamentele noii stagiuni la Sala Radio se lanseaza la 1 septembrie
Muzica clasica ramane în top și dupa Festivalul „George ...
alte stiri | alte evenimente
ULTIMELE COMENTARII
Primaria Sectorului 5
Bună ziua Iubiti credinciosi, Ai nevoie de îm...
Fly Taxi
Buna as dori o informatie cat ma costa din otopeni...
Ambasada Braziliei
Buna ziua. Am o prietena din Brazilia care vrea sa...
Ambasada Republicii Islamice Pakistan
si as dori un numar de telefon unde sa pot sa cont...
Ambasada Republicii Islamice Pakistan
buna ziua,ce trebuie sa fac pentru a chema in vizi...
ALTI VIZITATORI AU VAZUT
Recomanda unui prieten
Carti noi 2017
Bucurestiul, un oras mult mai sigur, de cand este securizat cu sisteme de supraveghere.

Parteneri
Bucharest-Guide
ACASA   BOOKMARK   HARTA SITE   CONTACT
logo bucharest-guide.ro
© Bucharest-Guide.ro 2004-2017